«فرم تابع عملکرد است» شعار اصلی مدرنیسم، از مهمترین پارامترهای طراحی دکوراسیون داخلی مدرن است. در بین سبک های طراحی داخلی، کلمه «مدرن» از پراستفادهترین عبارات در دکوراسیون داخلی است.
مؤلفههای اصلی دکوراسیون داخلی مدرن برخلاف طراحی داخلی پر تزئینات و پرزرقوبرق سبکهای گوتیک، رنسانس و ویکتوریایی از طرحهای ساده، منظم و خطوط تمیز بهره میبرد. در این مقاله راهنمای جامع سبک دکوراسیون داخلی مدرن را آماده کردهایم. با ما همراه باشید.
تاریخچه سبک دکوراسیون داخلی مدرن
سبک دکوراسیون داخلی مدرن مبتنی بر یک جنبش طراحی است که در اوایل قرن بیستم شکل گرفت و ریشه در سبکهای طراحی آلمان و اسکاندیناوی دارد. محبوبیت این سبک در دهه 19۳۰ به اوج خود رسید و مشتقات بعدی این سبک بهعنوان مدرن اواسط قرن و پستمدرن شناخته میشوند.
فلسفه مدرنیسم تا به امروز ادامه پیدا کرده است. بهخصوص در معماری، المانهای طراحی مدرن هنوز پایه طراحی بسیاری از خانههای معاصر را تشکیل میدهند.
در طراحی دکوراسیون داخلی منزل به سبک مدرن تمامی وسایل و اشیاء تزیینی باید هدف مورد نظر خود را منعکس کنند و اگر یک مبل، دکور یا جزئیات تزئینی هدف کاربردی نداشته باشد، میتوان آن را حذف کرد. در واقع سبک دکوراسیون داخلی مدرن مناسب کسانی است که طرفدار فضاهای ساده و مرتب با خطوط تمیز و بدون تزئینات زیاد هستند.
تفاوت سبک دکوراسیون داخلی مدرن و معاصر
دکوراسیون داخلی مدرن و معاصر دو سبک دکوراسیون متفاوت هستند. هر چند در هر دو سبک سادگی حرف اول را میزند. تفاوت اصلی بین آنها قدمتشان است. درحالیکه طراحی معاصر بیانگر زمان حال، جدید و نوآورانه است. طراحی مدرن به دوره خاصی از تاریخ طراحی اشاره دارد.
امروزه معماران و طراحان داخلی هم عناصر مدرن را در طراحیهای معاصر میگنجانند. اگرچه ممکن است سبک معاصر اقتباسی از مدرنیسم به نظر برسد، اما نباید آن را با جنبش طراحی مدرن قرن بیستم اشتباه گرفت.
برخی از تفاوتهای اصلی بین دو سبک مدرن و معاصر عبارتاند از:
● سبک معاصر برخاسته از یک دوره خاص نیست. بهروز است، با گذشت زمان تغییر میکند و میتواند شامل عناصر مدرن باشد.
● مبلمان معاصر دارای فرمهای منحنی و مجسمهای هستند. در طراحی مدرن، خطوط باید گوشههای تیز داشته باشند.
● در دکوراسیون معاصر از رنگهای زنده با کنتراست سیاهوسفید استفاده میشود. در دکوراسیون داخلی مدرن از رنگهای طبیعی و خنثی استفاده میشود.
● درحالیکه مبلمان و عناصر سبک معاصر میتوانند فقط جنبه تزئینی داشته باشند، اجزای دکوراسیون داخلی مدرن باید حتماً عملکردگرا باشند.
ویژگیهای سبک مدرن در طراحی داخلی
1. خطوط مستقیم
همانند معماری مدرن، سبک دکوراسیون داخلی مدرن نیز با خطوط ساده و مستقیم مشخص میشود. خطوط افقی و عمودی در تمام جزئیات مانند مبلمان، لوازم جانبی و نور در دکوراسیون داخلی مدرن غالب هستند. جزئیات منحنی در فضاهای مدرن چندان دیده نمیشود. ستونها و تیرهای اکسپوز از عناصر برجسته سبک مدرن هستند.
2. سادگی
از دیگر ایدههای مهم دکوراسیون داخلی مدرن، سادگی است. جمله معروف میس ون در روهه از چهرههای مهم معماری مدرن «کمتر بیشتر است» درباره دکوراسیون داخلی مدرن نیز صدق میکند؛ بنابراین اگر میخواهید خانه خود را به سبک مدرن تزئین کنید، باید با حذف وسایل غیرضروری این کار را شروع کنید.
مدرنیسم از این نظر با مینیمالیسم تلاقی دارد. سادگی و کاربردی بودن دکوراسیون در هر دو سبک حرف اول را میزند. فرم همیشه تابع عملکرد است. هیچچیز در مبلمان، اکسسوریها و دکوراسیون زیاد و پر زرقوبرق نیست. علاوه بر این، نظم بر طراحی حاکم است.
عناصر دکوراتیو مانند گلدان، تابلو، کوسن، فرش و… به میزان حداقل مورد نیاز استفاده میشود. کتابها و وسایل الکترونیکی در قفسههای دردار قرار داده میشود تا از سردرگمی بصری جلوگیری بشود.
3. پلان باز
طراحی خانههای مدرن معمولاً بهصورت پلان باز صورت میگیرد. فضای نشیمن، ناهارخوری، آشپزخانه و گاهی اوقات سالن ورودی همه در یک منطقه است. عدم استفاده از دیوارهای جداکننده در این فضاها، تداوم بصری، نور طبیعی و گردش هوا را فراهم میکند.
پالت رنگی و مقدار مبلمان و عناصر دکوراتیو استفادهشده در سازماندهی یک فضای نشیمن با پلان باز بسیار مهم است. از این لحاظ نظم و سادگی در دکوراسیون داخلی مدرن بسیار اهمیت دارد.
اگر میخواهید یک فضای نشیمن با پلان باز طراحی کنید؛ بهجای دیوار میتوانید فضاها را با کنسول، صندلی راحتی، کتابخانه دوطرفه و آشپزخانه جزیرهای تفکیک و تقسیمبندی کنید.
4. عناصر صنعتی
استفاده از بتن، فولاد و شیشه بهعنوان مصالح ساختمانی مبدأ معماری مدرن بود. به همین دلیل میتوانید با استفاده از جزئیات صنعتی مانند بتن، آهن و استیل در دکوراسیون منزل مدرن، احترام خود را به ذات مدرنیسم در محیط زندگی خود منعکس کنید.
ویژگیهای سبک مدرن در طراحی مبلمان
1. ساده و کاربردی
برای طراحی فضای داخلی مدرن، باید «مبلمان مدرن» انتخاب کنید. مهمترین ویژگی مبلمان مدرن، ساده و کاربردی بودن آن است. در خانههای به سبک مدرن، اغلب مبلمان افقی با خطوط تمیز را میبینید.
مبلمان برای راحت بودن لازم نیست خیلی بزرگ یا زمخت باشد. برعکس، صندلیهایی با اندازه کافی و فرم مناسب عموماً راحتتر و مفیدتر است. علاوه بر این، مبلمان مدرن با خطوط ساده و تمیز خود بسیار زیباتر هم به نظر میرسد.
با جنبش مدرنیسم، مبلمان با جزئیات حکاکی شده با دست، جای خود را به مبلمان قابل ساخت آسان داد. برای دکوراسیون داخلی مدرن باید مبلمان با سطوح صاف و دکوراسیون مینیمال انتخاب کنید. همچنین باید از پارچه ساده بهجای پارچههای طرح دار و پر نقش و نگار استفاده کنید.
2. مصالح طبیعی با رنگهای زمینی
پالت رنگی اصلی طراحی مدرن، طیف رنگهای سفید، خاکستری، بژ و حتی مشکی است. از رنگهای تیره فقط برای تعدیل رنگهای خنثی استفاده میشود.
اگرچه وقتی از فضاهای مدرن نام میبریم، رنگهای خاکستری به ذهن خطور میکنند، اما میتوانید با رنگهای خاکی که مد امسال هستند، محیطی ملایمتر و آرامشبخشتر ایجاد کنید. حتی میتوانید با استفاده از رنگهای خاکستری و قهوهای در کنار هم به یک زیبایی خنثی دستیابید.
در طراحیهای مدرن به مواد و مصالح طبیعی اهمیت داده میشود، این امر در مورد مبلمان مدرن نیز صدق میکند. مبلمان مدرن معمولاً از چوب بدون رنگ، چرم، فولاد، کروم یا شیشه ساخته میشوند.
بیشتر بخوانید: آموزش مهمترین اصطلاحات دکوراسیون داخلی
3. فرمهای هندسی
دکوراسیون داخلی مدرن انعکاسدهنده سادگی در تمامی اجزای خود از جمله مبلمان است. خطوط مبلمان مدرن باید تیز و هندسی باشند. فرمهای ساده هندسی که در دکوراسیون داخلی مدرن استفاده میشوند حس آرامش و آسودگی به فرد میدهند. اگر مبلمان ساده و شیک با خطوط صاف را دوست دارید، سبک دکوراسیون داخلی مدرن مناسب شما است.
4. مبلمان نمادین مدرن
در دوره مدرنیسم از مصالح جدید برای تولید مبلمان استفاده میشد. چوب حکاکی شده با دست با فولاد، تخته سه لا و پلاستیک جایگزین شد. هدف از این کار ایجاد یک زیباییشناسی ساده و کاربردی بود.
یکی از بزرگترین نمادهای طراحی مدرن «صندلی واسیلی» بود که در سال 1925 از فولاد لولهای خمیده ساخته شد و رویکرد طراحی مبلمان را بهطور اساسی تغییر داد.
طراحی مبلمان مدرن قرن بیستمی همچنان محبوبیت خود را حفظ کرده است. مبلمان معروف «صندلی بارسلونا» طراحیشده توسط میس ون در روهه که نماد مدرنیسم است، اغلب در طراحیهای فضایی مدرن استفاده میشود.
حتی اگر نام این مبلمان را نمیدانید، احتمالاً قبلاً نمونه آنها را دیدهاید. میتوانید با قرار دادن یکی از صندلیهای نمادین مدرن مانند «صندلی واسیلی»، «صندلی بارسلونا» یا «صندلی لاله» طراحی دکوراسیون داخلی مدرن را به داخل خانه یا محل کار بیاورید.
5. فضاهای انبارسازی مخفی
از دیگر ایدههای طراحی دکوراسیون داخلی مدرن، مخفی کردن اشیاء اضافی است. حتی اگر از انباشتن وسایل غیرضروری در خانه اجتناب کنید. باز هم در نقاطی تجمع وسایل ضروری خواهناخواه پیش میاید. میتوان گفت طراحی دکوراسیون داخلی مدرن به معنای هنر پوشیده ساختن، انبار کردن وسایل است.
این درست است که مدرنیسم عاشق تکنولوژی است، اما این به معنای جلوی چشم قرار دادن ابزار و لوازم الکترونیکی نیست. در طراحی دکوراسیون داخلی مدرن باید دستگاهها و سایر اقلام را در قفسههای بسته یا در انباری کوچک قرار دهید و سعی کنید تعداد قفسههای باز را به حداقل برسانید.
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید درباره آکوستیک کردن اتاق بدانید
ویژگیهای عناصر دکوراتیو مدرن
1. آثار هنری مدرن و نقاشیهای انتزاعی
هنر مدرن بهعنوان واکنشی به سنتهای منسوخ و در نتیجه رشد جامعه صنعتی آغاز شد. هنرمندان مدرنیست تصمیم گرفتند با رد دیدگاه کلاسیک و رئالیسم ایدهآلیستی، آثار هنری چشمگیری با در رنگهای زنده و غیرمنتظره خلق کنند که در نتیجه آن، جنبشهای هنری مدرنیستی مانند هنر انتزاعی، کوبیسم و فوویسم ظهور کردند.از جمله عناصر دکوراتیو پرکاربرد در دکوراسیون داخلی مدرن؛ نقاشیهای مدرن بدون قاب بزرگ و مجسمههای انتزاعی است؛ اما دیوارها نباید کاملاً با آثار هنری پوشیده شوند، بنابراین چیدمان دیوارها به سبک گالری انجام میشود و آثار هنری باید از زیباییشناسی سادهای برخوردار باشند.
2. کاربرد فلز برای تأکید
در دکوراسیون داخلی مدرن، بهجای فلزات کلاسیک به سبک فرفورژه سنتی، از فلزات صاف و صیقلی استفاده میشود. فلزات مورد استفاده در دکوراسیون داخلی مدرن کروم و استیل ضدزنگ هستند که اغلب در پایه و چارچوب صندلیها استفاده میشوند.
علاوه بر این، کروم بهطور گسترده در شیرآلات، دستگیره در دستگیره کابینت، روشنایی و لوازم جانبی استفاده میشود. در طراحیهای مدرن آشپزخانه میتوانیم لوازم استیل ضدزنگ و کرومی را در کنار هم ببینیم. بهطور خلاصه، کروم با ظاهر درخشان و جدید خود از عناصر کلیدی دکوراسیون داخلی مدرن است.
بیشتر بخوانید: چه خانهای برای ما مناسب است؟
3. الگوهای هندسی
ازآنجاییکه الگوهای هندسی مدرن به محیط اطراف خود نظم میدهند، بخش مهمی از طراحی دکوراسیون داخلی مدرن استفاده از نقشهای هندسی و تکرار آنها است. گزینههای زیادی برای استفاده از الگوهای هندسی در فضای داخلی مدرن وجود دارد. مثلاً در فرش، نقاشی، منسوجات، مبلمان و کاغذدیواری و …
4. رنگهای برجسته
رنگهای خنثی و تناژهای مختلف سیاه و سفید معمولاً در دکوراسیون به سبک مدرن استفاده میشود. برای از بین بردن یکنواختی رنگهای خنثی میتوان رنگهای اصلی (زرد، قرمز، آبی) را اضافه کرد. رنگهای زنده به فضا انرژی میبخشند و نقاط فوکوس ایجاد میکنند.
اما این رنگها باید کمتر مورد استفاده قرار بگیرند و هرگز نباید در کل سطح دیوارها استفاده شوند. بهعنوان ایدههای مدرن طراحی داخلی، میتوانید از یک رنگ زنده در کوسنها، فرشها، یک تکه مبلمان یا لوازم جانبی استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: سبک دکوراسیون مینیمال چیست و چه کاربردی دارد؟
جمعبندی:
دکوراسیون داخلی مدرن سبکی است که بهطور خاص به جنبش زیباییشناختی تاریخی مدرن اشاره دارد. این سبک با پالت رنگی تک رنگ، خطوط تمیز، مینیمالیسم، بهکارگیری مواد و مصالح طبیعی مشخص میشود. در این مقاله کوشیدیم ویژگیهای دکوراسیون داخلی مدرن در زمینه طراحی مبلمان و عناصر دکوراتیو را مورد بررسی قرار دهیم.