در میان سبکهای هنری و مدلهای مختلف دکوراسیون داخلی، یک نام وجود دارد که به محض شنیدن آن تجمل و شکوه در ذهن افراد تداعی میشود: سبک ویکتوریایی یا ویکتورین. دکوراسیون ویکتوریایی که در سالهای ۱۸۲۰ تا ۱۹۰۰ در انگلستان و آمریکا به شدت رواج داشت، هنوز هم در جهان طرفداران خاص خود را دارد و برخی افراد هزینههای هنگفتی را صرف دکور کردن خانه خود به سبک ویکتورین میکنند.
برخی معتقدند که این سبک از قصرها و خانههای خانواده سلطنتی و اشرافی انگلستان به میان مردم نفوذ پیدا کرده است و برخی دیگر آن را بازتابی از زیباییشناسی جامعه و تجمل در آن دوران میدانند. در هر صورت این سبک که از انگلستان آغاز شده بود به وسیله بازرگانان به نواحی دیگر جهان برده شد و مکتب هنر ویکتوریایی را پدید آورد. سبک معماری اشرافی و دکوراسیون ویکتوریایی ویژگیهای متعددی از جمله تجمل دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
رنگ در سبک ویکتوریایی
در همه سبکهای دکوراسیون، رنگ یکی از مهمترین عوامل است و شاید بتوان آن را اولین عنصری دانست که به چشم میآید. در دکوراسیون ویکتوریایی طیف رنگها همان شکوه و وقاری را تداعی میکنند که بقیه عناصر نشاندهنده آن هستند.
رنگهای تیره در هنر ویکتوریایی بیشتر رایج هستند.
رنگهایی مانند زرشکی، میشی، سرمهای، قهوهای و سبز مخملی اشرافی بیشترین میزان استفاده را دارند.
این رنگها روی دیوار، پردهها، مبلمان و دیگر عناصر خانه استفاده میشوند.
پرده و فرش در دکوراسیون ویکتوریایی
در گذشته پوست سفید و روشن یکی از معیارهای زیبایی به شمار میرفته و نشانه تجمل و ظرافت و اشرافی بوده است. گذشتگان معتقد بودند آفتاب برای پوست ضرر دارد به همین دلیل در سبک ویکتوریایی شاهد پردههای ضخیم با رنگهای تیره هستیم که از نفوذ آفتاب به درون خانه جلوگیری میکنند. پردههای مخمل قرمز یا سبز در این سبک رواج بسیاری دارند.
امروزه ما از اهمیت ورود نور و آفتاب به خانهها آگاه هستیم. به همین دلیل اگر میخواهید سبک ویکتوریایی داشته باشید و در عین حال از نور خورشید نیز محروم نشوید، میتوانید از پردههای حریر روشن استفاده کنید و روی آنها والان مخمل تیره نصب کنید. دقت داشته باشید که مدل والان قابلیت باز و بسته شدن داشته باشد که هر وقت خواستید بتوانید آنها را کنار بزنید.
نکته مهم دیگر انتخاب فرش است. در سبک ویکتوریایی از فرشهای نفیس شرقی و اشرافی استفاده میشده است. فرشهای دستباف ایرانی بهترین گزینه هستند. هر چه کیفیت فرشهای بالاتر باشد، وقار و تجمل و سبک اشرافی سبک دکوراسیون شما بیشتر میشود. در این سبک به هیچ وجه از فرشهای مدرن استفاده نکنید. حتی اگر توانایی خرید فرشهای دستباف را ندارید، از میان فرشهای ماشینی گزینهای را انتخاب کنید که طرح و نقشی شرقی و سنتی داشته باشد. در این سبک از فرشهای بزرگ استفاده میشود.
وسایل تزئینی در سبک ویکتوریایی
تا اینجا حتما متوجه شدهاید که ویژگی بارز دکوراسیون ویکتوریایی اغراق و تجمل و سبک اشرافی است. پس هرچه بیشتر از وسایل تزئینی استفاده کنید بهتر است! گلدانها و کریستالهای ظریف، رومیزیهای پرنقش و نگار، لامپهای دکوراتیو، ظروف چینی باکیفیت، مجسمههای بزرگ و کوچک و … همه عناصر لازم این سبک اشرافی هستند. پس اگر از خانههای شلوغ و پر از وسیله خوشتان نمیآید، سبک دیگری را انتخاب کنید. دقت داشته باشید که تمامی وسایل تزئینی باید با نظم و هماهنگی کنار هم قرار گیرند و اتاقها نباید شلخته و شلوغ به نظر برسد.
مبلمان در سبک ویکتوریایی
مبلمان در این سبک ترکیبی از مدلهای گوتیک و کلاسیک اروپایی است.
مبلهای بزرگ با انحناهای اغراقشده ویژگی سبک ویکتوریایی است.
این مبلها در عین بزرگ بودن، ظرافتهای بسیاری دارند. معمولا روی قسمت چوبی مبلمان ویکتوریایی کندهکاریهای بسیاری دیده میشود که بسیار ظریف و شیک هستند.
ترکیب چوب قهوهای با پارچههای زرشکی و سبز تیره در مبلمان این سبک بسیار رایج است.
تشکهای مجلل از پارچههای گرانقیمت یکی دیگر از مشخصات مبلمان ویکتوریایی است.
پوشش کف، دیوار و سقف در دکوراسیون ویکتوریایی
در این سبک اشرافی هیچ قسمتی از خانه بدون جزئیات رها نمیشود. دیوارها و سقف معمولا گچبری میشوند. کاغذدیواریهای گلدار و با نقش و نگارهای ویکتوریایی نیز در این سبک بسیار رایج است. رنگ دیوارها در بعضی موارد تیره میشود و روی آنها قابها و فریمهای طلایی به کار میرود. این فریمها برای قرار دادن شمعدانها و قاب عکسها و نقاشیها استفاده میشوند. دیوارها معمولا به دو قسمت و دو رنگ تقسیم میشوند.
در گذشته روی سقفهای بلند علاوه بر گچبری از نقاشی نیز استفاده میشد. نقاشی صحنه هایی از انجیل یا کپی آثار کلاسیک بیشترین رواج را داشتهاند.
کفپوش در این دکوراسیون اشرافی اهمیت زیادی دارد. بهتر از پارکتهای چوبی تیره استفاده شود. روی کفپوشها نیز فرشهای بزرگ شرقی انداخته میشود.
تقسیم فضا در دکوراسیون ویکتوریایی:
در این سبک اشرافی فضاهای عمومی و خصوصی کاملا از هم جدا میشود. بر خلاف دکوراسیون باز خانههای امروزی که در آن بیشتر قسمتهای خانه به هم دید دارند، در سبک ویکتوریایی اتاق پذیرایی مخصوص مهمانان از آشپزخانه و اتاقهای دیگر کاملا جدا است. اتاق پذیرایی در این سبک قلب خانه و به نوعی ویترین آن محسوب میشود. بهترین وسایل اشرافی و تزئینی را باید در این قسمت به کار ببرید.
مصالح در سبک دکوراسیون ویکتوریایی:
در مورد استفاده از مصالح در این سبک محدودیتی وجود ندارد. هر چند که بیشتر از مصالح کلاسیکی مانند چوب، سنگ مرمر و گچ استفاده میشود. به هر حال هر عنصری که در این سبک به کار میرود باید از بهترین نوع و بالاترین کیفیت باشد. شومینههایی که با تزئینات چوبی یا مرمری ساخته شده باشند یکی از ویژگیهای این سبک هستند. هر مادهای که در سبک ویکتوریایی به کار میرود باید تزئینی و تداعی کننده شکوه و تجمل باشد.
جمعبندی
سبک دکوراسیون ویکتوریایی یک سبک مجلل و با جزئیات فراوان است.
این سبک معماری و هنر از سال ۱۸۲۰ در انگلستان آغاز شد و به تدریج در قسمتهای مختلف جهان رواج پیدا کرد.
رنگهای سبک ویکتوریایی تیره و عمیق و از طیف زرشکی، قهوهای و سبز مخملی تزئینی هستند.
دیوارها و پردهها در این سبک با رنگهای تیره پوشانده میشوند.
دیوارها و سقف با گچبری و نقاشی تزئین میشوند.
مبلهای ویکتوریایی بزرگ، پرانحنا و با کندهکاریهای فراوان هستند.
وسایل تزئینی نقش بزرگی را در این سبک ایفا میکنند.
کریستالها، مجسمهها، رومیزیها و به طور کلی وسایل تزئینی باید از بهترین نوع انتخاب شوند.
سبک ویکتوریایی یک سبک بسیار گرانقیمت است.